top of page
Search

Хранене на едрите породи кучета

Храненето на кучета от едри породи е сложна задача, защото тези кучета имат генетичен потенциал за прекомерно бърз растеж и предразположение за развитие на проблеми с костите. Важно е да се отбележи, че оптимален растеж, а не максимален растеж е от решаващо значение, тъй като прехранването може да доведе до скелетно разстройство.

Как влияе храненето на ставните заболявания?

Дегенеративните ставни заболявания като HD и OCD не са рядкост при кучетата. Но дори при наследствено предразположение към тези фактори като поведението и храненето биха могли да повлияят върху развитието и тежестта на заболяването. Тук от особен интерес са т. нар. гликозамин-гликани.

Кучета от всички възрасти могат да развият дегенеративни ставни заболявания. Дори само от съображения за защита на животните човекът, носещ отговорн

ост за дадено куче, би трябвало да направи всичко възможно (с разумно влагане на средства), за да го предпази от подобни хронично-дегенеративни, болезнени и ограничаващи качеството на живот заболявания.

Развъдчиците на т. нар. предразположени породи, които държат на доброто си име, а също и собствениците на кучета, които желаят да се радват възможно най-дълго на своя домашен любимец, трябва да се запознаят с връзката между развитието на дегенеративни ставни заболявания и тяхната профилактика.

Във ветеринарната практика от години се наблюдават най-вече две дегенеративни заболявания на ставите, които засягат предимно големите и тежки кучета и причините, за чието възникване са подобни: дисплазия на тазобедрената става (HD) и разсеян остеохондрит (OCD). Тази статия се занимава в по-голямата си част с обсъждането на HD, тъй като се среща по-често от OCD.

Едрите породи кучета се нуждаят от правилно и балансирано хранене. Възрастното куче достига тегло от 30 до 45кг. Кученцето расте около 18 месеца, през този период то увеличава теглото си над 80 пъти. Много е важно израстването да става бавно без излишни килограми. На 5-7 месечна възраст теглото не трябва да надвишава повече от 50-60 % от теглото на възрастен екземпляр.

Едни от най-подходящите храни за за кучетата предразположени към заболявания на опорно-двигателния апарат са ALLEVA® NATURAL (PUPPY MAXI) CHICKEN & PUMPKIN (тази храна е с 28% висококачествен протеин и високи нива на глюкозамин (протеина се усвоява над 88%) и подсигурява бавно и постепенно израстване на малкото кученце), OPTIMA NOVA PUPPY LARGE BREED и и и и и ESSENTIAL the BEGINNING LARGE BREED храна за кучета от най-висок клас БЕЗ Зърно и Глутен с над 65% съдържание на месо, протеините, мазнините, нивата на Калций и Фосфор са специално подбрани за правилният растеж на бебета кучета от едрите породи).

Основна грешка, която се допуска е храненето с високи нива на протеин на подрастващото кученце. Това довежда до много проблеми с опорно-двигателният

апарат на кучето.

Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж, което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите. Особено се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.

Прехранването по време на растежа е много опасно, особено за едрите породи кучета. Напълняването по време на растежа се дължи на увеличаване на големината и броя на мастните клетки. Подрастващите животни са в анаболна фаза и броят на клетките на тялото се увеличава по-лесно в този период. Напълняването на възрастния индивид се дължи по-скоро на увеличаване на големината на мастните клетки, отколкото на броя им.

Собствениците на кученца от тези породи трябва да внимават да не допуснат това, докато растат.

Изследванията на кучетата от едрите породи установиха, че всички проблемни кучета са били хранени с високо-протеинови диети на някои марки, протеина на някои от тях достига 36%. Това е най - сигурния начин да се увреди кучето. Кучетата хранени по този начин израстват прекалено бързо на една година достигат 90% от теглото си, но организма не е програмиран за да поеме това тегло. Костите се оказват неподготвени, мускулатурата все още не е достатъчно развита, сухожилията и връзките не са достатъчно здрави и еластични. Резултатът е увредено куче за цял живот, с множество опорно-двигателни проблеми, с развита дисплазия на таза, асептична костна некроза, ъглови деформации на крайниците, сублукации на лакътната става, куцота.

Бързото израстване не може да стане с никаква храна - породата е закодирала своето развитие и то трябва да става бавно и здравословно. Почти всички кученца, особено от големите породи, имат уголемени стави при интензивен растеж. Разширяването на метафизите понякога е толкова изразено, че трудно се разграничава от един паталогичен процес, например рахит. Даването на допълнителни количества минерални вещества или витамини не влияе на разширяването на метафизите. Физиологичните и паталогичните промени в костите намаляват заедно с редуциране на количеството храна и респективно на темповете на растеж.

ЕКСПЕРИМЕНТ: Прехранването на немски догчета е довело до развитие на остеохондроза, отколкото при другите догчета, които са хранени с 1/3 по-малко храна.

В Нутрам Канада са направени опити с малки догчета, едните са били хранени с високопротеинови храни на конкурентни марки а другите с NUTRAM LARGE BREED PUPPY. Кученцата хранени с храните с високо протеиново съдържание са израснали прекалено бързо, били са по-високи с 7% на 8 месечна възраст от другата група, на 15 месечна възраст височината вече е била еднаква, но кучетата хранени с Нутрам са били много по-добре сложени с много добре развита мускулатура без проблеми с опорнодвигателния апарат, без никакви изкривявания. Докато част от кучетата от другата група са били с дисплазия, със сублукации на лакътната става, с деформации на крайниците. Изводите са че трябва да внимаваме с каква храна храним, не винаги най - рекламираните храни са най-качествени.


ALLEVA® NATURAL (PUPPY MAXI) CHICKEN & PUMPKIN - храна за подрастващи кучета, както и за бременни и кърмещи кучета от едри породи, Италия - 12 кг Състав: Дехидратирано пилешко (35%), обезкостено прясно пилешко (20%), кафяв ориз, пилешка мазнина, грахово нишесте, сушена тиква (5%), рибено масло, сушен пулп от цвекло, пилешки черен дроб, корен от цикория (източник на инулин и фрукто-олигозахариди F.O.S), сушени инактивирани пивоварни дрожди (източник на мананолигозахариди M.O.S), дикалциев фосфат, калиев карбонат, глюкозамин, хондроитин сулфат, сок от Yucca.


OPTIMA NOVA PUPPY LARGE BREED CHICKEN&RICE (пиле и ориз) 65% месо GRAIN FREE, Хипоалергична, Суперпремуим храна за кучета от 2 до 15 месеца 12 кг

Optimanova Puppy Large Chicken & Rice е специално създадена за големи породи кученца в тяхната фаза на растеж. Насърчава оптималното развитие на костите и мускулите благодарение на комбинацията от протектори за костите и ставите: калций, фосфор, витамин D и L-карнитин. Също така съдържа глюкозамин и хондроитин, които помагат за защита на хрущяла и поддържат ставите здрави.

65% ПИЛЕШКО МЕСО Вътрешно производство, използващо 100% естествени съставки от официално одобрени доставчици на месо за консумация от човека.

Висококачествено прясно пилешко месо, без добавени консерванти, оцветители или изкуствени овкусители. Съдържа естествени антиоксиданти (токофероли) и витамини А, Е и С.

Един единствен източник на животински протеин.

ESSENTIAL the BEGINNING LARGE BREED е разработена специално за малки и млади кучета, които в зряла възраст ще достигнат тегло над 15 кг. Храната осигурява перфектна подкрепа за специфичната чувствителна фаза на растеж при едрите породи. Без зърнени култури

BOF принципът Behavioral Optimizing Food (BOF) е принцип за възпроизвеждане на естествената храна. Това означава, че се запазват стабилни нивата на кръвната захар; - съдържанието на прясно месо стимулира инстинкта; - приготвена на ниска температура, храната запазва хранителната си стойност; - плодовете, семената и билките имитират съдържанието в стомаха на плячката; - размерът и формата на гранулите са подбрани за по-лесно сдъвкване и преглъщане.



OPTIMA NOVA ADULT GIANT CHICKEN&RICE (пиле и ориз) 65% месо GRAIN FREE, Хипоалергична, Суперпремуим храна за кучета от ГИГАНТСКИ породи над 18 месеца 12 кг Optimanova Adult Giant Chicken & Rice съдържа висококачествено пилешко месо, покриващо хранителните нужди на всички кучета над 45 кг. Това ще позволи на Вашето куче да поддържа подходящо телесно тегло, предотвратявайки проблеми, свързани със затлъстяването. Идеалното съдържание на мастни киселини ще поддържа хрущялите и ставите в отлично състояние, а витамин D ще регулира нивата на минералите в кръвта, за да поддържат здрави и силни кости.

1 view0 comments
bottom of page